Duurzaamheid, betaalbaar toerisme en kindvriendelijkheid zijn nieuwe accenten in ‘beleidsnota toerisme 2014-2019’

Gent is een warme en authentieke stad met een rijk historisch verleden. Daarnaast wordt onze eigenzinnige stadsvernieuwing internationaal bejubeld en kunnen we het hele jaar door interessante evenementen aanbieden. Wij zijn daar bijzonder fier op. Mensen houden van Gent en zijn inwoners en dat gevoel wil ik wijd blijven uitdragen. Toeristen zijn welkom om mee te genieten van onze stad. Dit zullen we op een duurzame manier doen, kind- en budgetvriendelijk, zodat ook Gentenaars hun stad kunnen blijven appreciëren en trotse gastheren kunnen zijn.

Stijgend aantal toeristen ontdekt authenticiteit van Gent

In 2014 werd voor het eerst de kaap van 1 miljoen overnachtingen overschreden. Sinds 2005 stijgt het aantal overnachtingen in Gent. Vooral de authenticiteit van de stad wordt bejubeld. Gent is een bruisende stad waar het hele jaar door veel te beleven valt, en dat trekt ook steeds meer bezoekers aan. De stad blijft inzetten op verstandige groei met gerichte promotie en toeristisch onthaal. Daarin wordt ingezet op de spreiding van toeristen doorheen het jaar. Gent is een stad die je moet beleven, en daarom promoot de Stad langere verblijven en verblijven tijdens de winterperiode. En dat loont. In 2014 steeg het aantal overnachtingen in december met 8,4%.

De Stad wil niet alleen toeristen in de tijd spreiden, maar ook in de ruimte. Heel wat toeristen vinden de weg nog niet van de historische binnenstad naar het Kunstenkwartier. Van alle bezoekers die een CityCard Gent kochten en minstens één attractie in het Historisch Centrum bezochten, bracht 32,40% geen bezoek aan het Kunstenkwartier. Nochtans heeft deze wijk een interessant cultureel aanbod van de musea. Door bijkomende vervoersmogelijkheden te voorzien in de CityCard (fietsverhuur met Max Mobiel en de ‘hop on, hop off’ bootverbinding) wil de Stad de mentale afstand naar het Kunstenkwartier verkleinen.

Duurzaam toerisme

Gent is al een hele tijd bekend als ‘veggiestad’ en dat wordt ook specifiek gepromoot door de Dienst Toerisme. Daarnaast wil de Stad de toeristische sector overtuigen om nog meer te investeren in duurzaamheid. Ze worden hiervoor beloond met extra promotie. De Stad zal een prijs voor toeristische innovatie uitreiken. Daarmee wil ze duurzame lokale initiatieven als voorbeeldproject in de kijker zetten. Ook hier zal de dienst ‘go-between’ zijn tussen de toeristische sector en specialisten in het domein.

Betaalbaar toerisme voor iedereen

Het aantal overnachtingen is de laatste jaren blijven stijgen, zowel bij de hotels als in het nieuwe segment van hostels en Bed & Breakfasts. Er is capaciteit bijgekomen bij de hostels en er wordt ook werk gemaakt van een nieuw terrein voor kampeerwagens in Gent. De Stad wil de bijkomende betaalbare mogelijkheden ook specifieker gaan promoten als budgetvriendelijk toerisme.

Daarnaast wordt ook nauwer samengewerkt met Toerisme Vlaanderen in het kader van het Steunpunt Vakantieparticipatie voor mensen met een laag inkomen. Het stadseigen aanbod voor dagtoerisme wordt voor toeristen die via het Steunpunt Vakantieparticipatie boeken aan hetzelfde tarief toegekend als het kansentarief voor UiTPAS. En daarnaast worden de overnachtingen bij derden die geboekt worden via het Steunpunt Vakantieparticipatie vrijgesteld van citytax. Het Steunpunt kan al rekenen op het aanbod van Gentse partners. De Stad zal de toeristische sector sensibiliseren om het aanbod nog verder uit te breiden.

Gent kindvriendelijke stad

Het stijgend aanbod van budgetvriendelijk toerisme biedt ook nieuwe mogelijkheden voor Gent als kind- en jeugdvriendelijke stad. Het goedkopere segment breidt uit, zodat er nu een aanbod is voor elk budget. Deze accommodaties spreken vooral jongeren en gezinnen met kinderen aan. Gent heeft al een jong en hip imago, maar speelde dit in het verleden toeristisch minder uit omdat er minder logiesaanbod was voor de doelgroep ‘jongeren’. Nu er ook voor dit segment een aanbod is, zal het nieuwe beleid meer aandacht besteden aan jeugd dan vroeger het geval was. We blijven aandacht besteden aan een duurzame balans tussen levendigheid en duurzaamheid in onze stad. En wat goed is voor kinderen en jongeren, is goed voor iedereen.

Concreet zal de Dienst Toerisme nauw samenwerken met de Jeugddienst om dit te realiseren. Het bestaande kindvriendelijke aanbod in de stad zal gebundeld en gepromoot worden. Toeristische aanbieders zullen gesensibiliseerd worden om specifieke producten voor deze doelgroep te ontwikkelen. De vrijstelling van de citytax voor kinderen en jongeren tot 18 jaar in plaats van 12 jaar is daar ook een belangrijk onderdeel van.