Cultuurprijs 2015 gaat naar Bué the Warrior

Jaarlijks reikt de Stad Gent een Cultuurprijs uit in  een welbepaalde culturele discipline. Dit jaar was het de beurt aan street art. De jury van experts koos unaniem voor Bué The Warrior.

Straat als canvas

Bué, the Warrior, alias Dave De Rop, groeide op in een familie van striptekenaars en hij zet de traditie verder. Hij gebruikt de straat als canvas. Bué is duidelijk beïnvloed door stripverhalen en cartoons. Hij creëert zijn eigen beeldtaal en vertaalt die naar een straatcontext. Al 20 jaar doet hij wat hij liefste doet: kleur en positieve energie brengen naar die plaatsen die er het meeste nood aan hebben. Zijn creaties met hun ontwapenende karakter zijn overal in de wereld terug te vinden.

Prominent aanwezig

Tijdens het in kaart brengen van de street art creaties voor de ontwikkeling van ‘The concrete canvas tour’, bleken 250 werken van Bué the Warrior terug te vinden te zijn in het Gentse straatbeeld. Dat is beduidend meer dan het aantal werken dat andere artiesten in Gent maakten. Na de kwalitatieve selectie bleek het werk van Bué ook verassend vaak aanwezig te zijn: 23 werken op de tour zijn van zijn hand.

Straatloper

Bué is een ambassadeur voor Gent, een product van het stedelijk kunsthumaniora van de Rodelijvekensstraat. Bué is nog in ontwikkeling en is nog steeds een echte streetartiest. Hij zoekt steeds de samenwerking op en dat maakt van hem een interessante artiest in de wereld van de street art. Hij is zeer toegankelijk op het vlak van samenwerking met andere kunstenaars en vertoont een grote openheid naar andere kunstenaars toe. Bué is een ‘straatloper’ en dat maakt hem in hart en nieren een ‘streetartist’.

Bué the Warrior maakt prominent deel uit van het straatbeeld. Zijn kunstwerken zijn niet alleen serieuze ‘werkstukken’, ook fair play siert Bué. Hij brengt zelf de meeste samenwerkingen tot stand, wat binnen de wereld van de Street art een zeer belangrijk gegeven is. Bué is een zeer open artiest. Hij is actief en gepassioneerd en daardoor representatief voor de street art cultuur in Gent.

Bué: ‘Ik deel ook Keith Harings opinie dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn. Kunst op straat is even goed als kunst in een museum of een galerie. Het is geen exclusief recht voor de welgestelde elite. Kunst komt altijd vanzelf naar de mensen, vooral naar kinderen. We hoeven ons daar niet nodeloos druk om te maken.’

CIRCA/Street art en themajaar Kunst op Straat

Na de zomer start CIRCA een event rond street art dat loopt tot de zomer van 2016. De uitreiking van de cultuurprijs aan Bué The Warrior in het najaar zal hier uiteraard ook deel van uitmaken.

Dit was meteen de aanleiding om de hele sector op te roepen om kunst op  straat te brengen en hier een cultureel themajaar ‘Kunst op straat’ aan te wijden.

De publieke ruimte is de plek waar bewoners, groepen of netwerken elkaar op neutraal terrein kunnen ontmoeten. Daarom willen we kunst en cultuur letterlijk tot bij het publiek brengen met culturele evenementen op straat en met hedendaagse kunstintegraties in de publieke ruimte.