Lichtfestival gaat door in 2015

De volgende editie van het populaire Lichtfestival zal in het voorjaar van 2015 plaatsvinden. Gent blijft kiezen voor een volwaardig Lichtfestival met installaties van hoge artistieke kwaliteit, maar zal dit in het kader van de stadsbrede besparingsmaatregelen om de drie jaar organiseren. Een vierde editie van het Lichtfestival is gepland in 2018.

De twee edities van het Lichtfestival in 2011 en 2012 waren een enorm succes. Vooral de tweede editie was, met bijna een half miljoen bezoekers, een ongeziene voltreffer. Het behoud van dit festival in het kader van stadspromotie blijft dus van belang voor het stadsbestuur. Het Lichtfestival organiseren, kost de stad Gent
600.000 euro. Dit bedrag is nodig om alle artiesten en lichtinstallaties in Gent te krijgen.

We willen de artistieke kwaliteit van de installaties blijven garanderen. Daarom hebben we gekozen voor een driejaarlijkse in plaats van tweejaarlijkse formule. In het kader van de stadsbrede besparingen was het ook een optie om een light-versie te laten plaatsvinden. Maar daar passen we voor.

De Stad Gent moet de komende jaren stevig besparen en zoekt mogelijkheden om dit binnen meerdere beleidsdomeinen op te lossen. Concreet voor het evenementenbeleid brengt dit met zich dat het Gentse stadsbestuur overeengekomen is om van het Lichtfestival een driejaarlijks in plaats van een tweejaarlijks evenement te maken.

Fans van het Lichtfestival zullen dus nog een jaar langer geduld moeten hebben. Maar de diensten hebben nu een jaar langer de tijd om alles voor te bereiden. Het wachten zal dus worden beloond.