Chokri Ben Chikha stelt waarheidscommissie voor

Op de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent werden 128 Senegalezen en 60 Filippijnen in nagebouwde dorpen tentoongesteld. Ze moesten er ‘authentieke’ taferelen naspelen. 100 jaar later richten Chokri en Zouzou Ben Chikha een Waarheidscommissie op onder leiding van gewezen Gouverneur Herman Balthazar, in het oude gerechtsgebouw van Gent. Dat doen ze op vraag van de afstammelingen van het Senegalese dorp.

Voor de samenstelling van de Commissie en de keuze van getuigen werden Gentse burgers van verschillende afkomst en uit diverse lagen van de bevolking geselecteerd op basis van een open oproep. De Waarheidscommissie zal kijken en luisteren naar getuigenissen of verklaringen over het omstreden exotische evenement binnen EXPO 1913 in woord, beeld en beweging.

Het belangrijkste doel van de waarheidscommissie is erkenning geven voor de dingen die gebeurd zijn, zodat ze nooit worden vergeten in ons collectief geheugen.

De nakomelingen willen antwoorden op vele vragen, antwoorden die ze hopen te vinden dankzij de getuigenissen. In 1913 werden de Gentenaars voor het eerst massaal geconfroneerd met volkeren uit verre landen. De wijze waarop dit georganiseerd werd, is bepalend geweest voor de beeldvorming. Na het schrappen van de woorden autochtoon en allochtoon wil de stad ook nagaan hoe niet alleen woorden, maar ook de beeldvorming blijft doorwerken.

EXPO: Zoo Humain. De Waarheidscommissie wordt geproduceerd door het Comité, bestaande uit Action Zoo Humain (o.l.v. Chokri Ben Chikha en Zouzou Ben Chikha) in coproductie met KASK/Hogent, Vooruit, De Centrale, Les Ballets C de la B en met de steun van de Stad Gent, Campo, Senegal Batamba vzw en Universiteit Gent.
Meer info op www.dewaarheidscommissie.be