Bomb the Bib: boeken moeten centraal blijven in nieuwe jongerenbibliotheek

Gentse jongeren vinden het belangrijk dat de nieuwe bibliotheek aan De Krook in Gent zich blijft focussen op boeken. De ‘bibliotheek van de toekomst’ moet ook een gezellige ontmoetingsruimte worden waar kan geëxperimenteerd worden met nieuwe media en waar je persoonlijk advies kunt krijgen. Dat blijkt uit de resultaten van ‘Bomb the Bib’, een onderzoekstraject dat de mening van  zo’n 500 Gentse jongeren over de toekomstige stadsbibliotheek in kaart bracht.

De Gentse bibliotheek verlaat het Woodrow Wilsonplein in 2015 en steekt het water over naar de site van De Krook. Daar komt een gloednieuwe bibliotheek en niet zomaar één. De toekomstige bibliotheek wordt een belevenisbibliotheek waar de bezoeker centraal staat. Nieuw is dat er naast de kinderafdeling een aparte  jongerenbibliotheek komt. Om die concreter vorm te geven, deed de bibliotheek in samenwerking met het REC Radiocentrum en iMinds een beroep op échte experten nl. de Gentse jongeren zelf.

Een opvallende vaststelling is dat jongeren in de eerste plaats willen dat de bibliotheek zich blijft focussen op boeken. Andere media zijn ook gewenst, maar boeken moeten centraal blijven. Daarnaast vinden ze persoonlijk advies, een gezellige ontmoetingsruimte en mogelijkheden om te experimenteren met nieuwe media belangrijk.

Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen  Annelies Storms: “Jongeren die de kinderafdeling van de bib ontgroeid zijn, vinden niet meteen aansluiting bij de volwassenenafdeling en verliezen dan vaak hun leesplezier. Om dat op te vangen voorzien we een aparte jongerenafdeling in de nieuwe bib aan De Krook. Daarom  organiseerden we deze bevraging. Met het  advies van de jongeren kunnen we nu verder aan de slag gaan.”